Haakpatroon kinderponcho!

Hier is het beloofde haakpatroon voor de kinderponcho.

Maatje 3-5 jaar, maar heel simpel aan te passen naar grotere of kleinere maatjes.
Ik haakte met Rico Creative Cotton, en haaknaald 5.5.
Maar elk garen en elke haaknaald kan wel.
Lees gewoon even het patroon door en dan zal je heel snel zien hoe makkelijk het is.
Ik haakte elke rij met een ander kleurtje, maar je kan ook gerust meerdere rijen met 1 kleur haken…(om van kleur te wisselen sloot ik de toer met halve vaste, knipte de draad af, nam nieuwe kleur, haakte een halve vaste, en vervolgens de 3 lossen waarmee elke nieuwe toer begon. Er zijn nog andere manieren, maar ik vond dit dit mooiste manier)
1. Haak 72 lossen. Maak een cirkel en sluit dmv een halve vaste in de eerste losse. (let erop dat je werk niet gedraaid is.) (dit zou RUIM over het hoofd van je kind moeten passen) Haak gewoon verder. Haak 2 lossen (deze tellen als eerste steek) en haak in elke losse 1 half stokje : 72 steken. Sluit ronde met halve vaste. (als je met een ander stekenaantal werkt : het is belangrijk dat je steken deelbaar zijn door : stekenaantal – 4 moet deelbaar zijn door 4 : die eerste – 4 steken zijn voor de hoeken en de rest van de steken wordt over de 4 delen verdeeld) Keer.
2. (indien nodig, verander van kleur). Haak 3 lossen, sla de eerste en de tweede steek over, haak ((in de volgende steek 1 stokje + 1 losse + 1 stokje, sla 1 steek over)), herhaal (( )) nog 34 x, haak 1 stokje + 1 losse in de beginlosse van de toer (waar dus de 3 lossen gehaakt zijn). Sluit ronde met halve vaste. (36 groepjes van steken)
3. Haak 3 lossen, haak nog 2 stokjes in de eerste steek, vervolgens gaan we bundels van 3 stokjes haken in de openingen van de lossen van de vorige toer. Haak bundels van 3 stokjes in de volgende 35 openingen. Sluit ronde met halve vaste. (36 groepjes van steken)
4. Vanaf nu haken we bundels van 3 lossen in de openingen tussen de stekenbundels. Haak 3 lossen en nog 2 stokjes in de eerste opening,(( haak 3 stokjes in de volgende 8 openingen, in de 9e opening haak je : 3 stokjes + 1 losse + 3 stokjes)) : herhaal tot einde toer, haak nog 3 stokjes + 1 losse in de eerste opening en sluit ronde met een halve vaste. (de 4 plaatsen waar je 3 stokjes + 1 losse + 3 stokjes haakte worden de ‘hoeken’ van de poncho) (40 groepjes van steken)
5. Haak 3 lossen en nog 2 stokjes in de eerste opening. ((Haak 3 stokjes in de volgende 9 openingen, haak in de volgende opening : 3 stokjes + 1 losse + 3 stokjes.)) Herhaal tot einde ronde en haak nog 3 stokjes + 1 losse in de eerste opening en sluit ronde met halve vaste.) (44 groepjes)
6. Haak 3 lossen en nog 2 stokjes in de eerste opening. ((Haak 3 stokjes in de volgende 21 openingen, haak in de volgende opening : 3 stokjes + 1 losse + 3 stokjes)), herhaal (()) nogmaals en eindig ronde met 3 stokjes + 1 losse in eerste opening en sluit met halve vaste. (46 groepjes)
7. Haak 3 lossen en nog 2 stokjes in de eerste opening. ((Haak 3 stokjes in de volgende 22 openingen, in de volgende opening haak je : 3 stokjes + 1 losse + 3 stokjes)), herhaal (( )) nogmaals en haak nog 3 stokjes + 1 losse in de eerste opening + sluit ronde met halve vaste. (48 groepjes)
8. Haak 3 lossen en nog 2 stokjes in de eerste opening. ((haak 3 stokjes in de volgende 23 openingen, haak in de volgende opening : 3 stokjes + 1 losse + 3 stokjes.)) Herhaal nogmaals en haak nog 3 stokjes + 1 losse in de eerste opening en sluit ronde. (50 groepjes)
9. Haak 3 lossen en nog 2 stokjes in de eerste opening. ((haak 3 stokjes in de volgende 24 …….(52 groepjes)
10. Haak 3 lossen en nog 2 stokjes in de eerste opening. ((haak 3 stokjes in de volgende 12 openingen, haak in de 13e opening : 3 stokjes + 1 losse + 3 stokjes)), herhaal (()) tot einde toer ……. (56 groepjes)
11. ……, haak 3 stokjes in de volgende 27 openingen, herhaal nogmaals (58 groepjes)
12. ……., haak 3 stokjes in de volgende 28 openingen, herhaal nogmaals (60 groepjes)
13. ……, haak 3 stokjes in de volgende 29 openingen, herhaal nogmaals (62 groepjes)
14. ….., haak 3 stokjes in de volgende 30 openingen, herhaal nogmaals (64 groepjes)
15. …., haak 3 stokjes in de volgende 15 openingen, herhaal nog 3 x . (68 groepjes)
16. …., haak 3 stokjes in de volgende 33 openingen, herhaal nogmaals. (70 groepjes)
17. …., haak 3 stokjes in de volgende 34 openingen, herhaal nogmaals. (72 groepjes)
18. …., haak 3 stokjes in de volgende 35 openingen, herhaal nogmaals. (74 groepjes)
19. …., haak 3 stokjes in de volgende 36 openingen, herhaal nogmaals. (76 groepjes)
20. …., haak 3 stokjes in de volgende 18 openingen, herhaal nog 3 x. (80 groepjes)
21. ….., haak 3 stokjes in de volgende 39 openingen, herhaal nogmaals. (82 groepjes)
22. Laatste rij : ik haakte hier een rij picootjes : haak een vaste in de eerste steek, haak 3 lossen, haak een vaste in de eerste losse, sla 1 steek over, (( haak een vaste, haak 3 lossen, haak een vaste in de eerste losse, sla 1 steek over)) : herhaal (( )) tot einde toer. en sluit met halve vaste.
Afwerken : aan de hals nog 1 of 2 toeren vasten haken. Ik haak net voor en na de V vooraan en achteraan telkens 2 vasten samen, en in de V 1 vaste. Zo minder je dus aan de voorzijde en achterzijde telkens 2 steken waardoor de poncho mooier valt aan de hals. Eventueel afwerken met een toertje kreeftsteek.
Een touwtje haken : ik gebruik I-cord, dat vind ik mooier dan gewoon een ketting van lossen. Een touwtje punniken kan ook. Door de rij met openingen bovenaan halen. Eventueel kwastjes maken en bevestigen.
Draadjes instoppen en klaar!
Veel poncho-patronen meerderen enkel steken(groepjes) aan de voorpunt en achterpunt, maar dan merk ik dat de poncho soms niet breed genoeg wordt, en dus niet genoeg bewegingsvrijheid geeft.
Als je telkens op de 4 punten zou gaan meerderen, wordt de poncho te breed.
Het is dus een kwestie van een evenwicht zoeken tussen waar meerderen en waar niet. Ik koos voor een middenweg, dat geeft de poncho toch de nodige bewegingsvrijheid en toch slanke elegantie.
Veel haakplezier!
Als er vragen zijn, hoor ik dat graag.
Klaar!!!

Haakpatroon kinderponcho!

Hier is het beloofde haakpatroon voor de kinderponcho.

Maatje 3-5 jaar, maar heel simpel aan te passen naar grotere of kleinere maatjes.
Ik haakte met Rico Creative Cotton, en haaknaald 5.5.
Maar elk garen en elke haaknaald kan wel.
Lees gewoon even het patroon door en dan zal je heel snel zien hoe makkelijk het is.
Ik haakte elke rij met een ander kleurtje, maar je kan ook gerust meerdere rijen met 1 kleur haken…(om van kleur te wisselen sloot ik de toer met halve vaste, knipte de draad af, nam nieuwe kleur, haakte een halve vaste, en vervolgens de 3 lossen waarmee elke nieuwe toer begon. Er zijn nog andere manieren, maar ik vond dit dit mooiste manier)
1. Haak 72 lossen. Maak een cirkel en sluit dmv een halve vaste in de eerste losse. (let erop dat je werk niet gedraaid is.) (dit zou RUIM over het hoofd van je kind moeten passen) Haak gewoon verder. Haak 2 lossen (deze tellen als eerste steek) en haak in elke losse 1 half stokje : 72 steken. Sluit ronde met halve vaste. (als je met een ander stekenaantal werkt : het is belangrijk dat je steken deelbaar zijn door : stekenaantal – 4 moet deelbaar zijn door 4 : die eerste – 4 steken zijn voor de hoeken en de rest van de steken wordt over de 4 delen verdeeld) Keer.
2. (indien nodig, verander van kleur). Haak 3 lossen, sla de eerste en de tweede steek over, haak ((in de volgende steek 1 stokje + 1 losse + 1 stokje, sla 1 steek over)), herhaal (( )) nog 34 x, haak 1 stokje + 1 losse in de beginlosse van de toer (waar dus de 3 lossen gehaakt zijn). Sluit ronde met halve vaste. (36 groepjes van steken)
3. Haak 3 lossen, haak nog 2 stokjes in de eerste steek, vervolgens gaan we bundels van 3 stokjes haken in de openingen van de lossen van de vorige toer. Haak bundels van 3 stokjes in de volgende 35 openingen. Sluit ronde met halve vaste. (36 groepjes van steken)
4. Vanaf nu haken we bundels van 3 lossen in de openingen tussen de stekenbundels. Haak 3 lossen en nog 2 stokjes in de eerste opening,(( haak 3 stokjes in de volgende 8 openingen, in de 9e opening haak je : 3 stokjes + 1 losse + 3 stokjes)) : herhaal tot einde toer, haak nog 3 stokjes + 1 losse in de eerste opening en sluit ronde met een halve vaste. (de 4 plaatsen waar je 3 stokjes + 1 losse + 3 stokjes haakte worden de ‘hoeken’ van de poncho) (40 groepjes van steken)
5. Haak 3 lossen en nog 2 stokjes in de eerste opening. ((Haak 3 stokjes in de volgende 9 openingen, haak in de volgende opening : 3 stokjes + 1 losse + 3 stokjes.)) Herhaal tot einde ronde en haak nog 3 stokjes + 1 losse in de eerste opening en sluit ronde met halve vaste.) (44 groepjes)
6. Haak 3 lossen en nog 2 stokjes in de eerste opening. ((Haak 3 stokjes in de volgende 21 openingen, haak in de volgende opening : 3 stokjes + 1 losse + 3 stokjes)), herhaal (()) nogmaals en eindig ronde met 3 stokjes + 1 losse in eerste opening en sluit met halve vaste. (46 groepjes)
7. Haak 3 lossen en nog 2 stokjes in de eerste opening. ((Haak 3 stokjes in de volgende 22 openingen, in de volgende opening haak je : 3 stokjes + 1 losse + 3 stokjes)), herhaal (( )) nogmaals en haak nog 3 stokjes + 1 losse in de eerste opening + sluit ronde met halve vaste. (48 groepjes)
8. Haak 3 lossen en nog 2 stokjes in de eerste opening. ((haak 3 stokjes in de volgende 23 openingen, haak in de volgende opening : 3 stokjes + 1 losse + 3 stokjes.)) Herhaal nogmaals en haak nog 3 stokjes + 1 losse in de eerste opening en sluit ronde. (50 groepjes)
9. Haak 3 lossen en nog 2 stokjes in de eerste opening. ((haak 3 stokjes in de volgende 24 …….(52 groepjes)
10. Haak 3 lossen en nog 2 stokjes in de eerste opening. ((haak 3 stokjes in de volgende 12 openingen, haak in de 13e opening : 3 stokjes + 1 losse + 3 stokjes)), herhaal (()) tot einde toer ……. (56 groepjes)
11. ……, haak 3 stokjes in de volgende 27 openingen, herhaal nogmaals (58 groepjes)
12. ……., haak 3 stokjes in de volgende 28 openingen, herhaal nogmaals (60 groepjes)
13. ……, haak 3 stokjes in de volgende 29 openingen, herhaal nogmaals (62 groepjes)
14. ….., haak 3 stokjes in de volgende 30 openingen, herhaal nogmaals (64 groepjes)
15. …., haak 3 stokjes in de volgende 15 openingen, herhaal nog 3 x . (68 groepjes)
16. …., haak 3 stokjes in de volgende 33 openingen, herhaal nogmaals. (70 groepjes)
17. …., haak 3 stokjes in de volgende 34 openingen, herhaal nogmaals. (72 groepjes)
18. …., haak 3 stokjes in de volgende 35 openingen, herhaal nogmaals. (74 groepjes)
19. …., haak 3 stokjes in de volgende 36 openingen, herhaal nogmaals. (76 groepjes)
20. …., haak 3 stokjes in de volgende 18 openingen, herhaal nog 3 x. (80 groepjes)
21. ….., haak 3 stokjes in de volgende 39 openingen, herhaal nogmaals. (82 groepjes)
22. Laatste rij : ik haakte hier een rij picootjes : haak een vaste in de eerste steek, haak 3 lossen, haak een vaste in de eerste losse, sla 1 steek over, (( haak een vaste, haak 3 lossen, haak een vaste in de eerste losse, sla 1 steek over)) : herhaal (( )) tot einde toer. en sluit met halve vaste.
Afwerken : aan de hals nog 1 of 2 toeren vasten haken. Ik haak net voor en na de V vooraan en achteraan telkens 2 vasten samen, en in de V 1 vaste. Zo minder je dus aan de voorzijde en achterzijde telkens 2 steken waardoor de poncho mooier valt aan de hals. Eventueel afwerken met een toertje kreeftsteek.
Een touwtje haken : ik gebruik I-cord, dat vind ik mooier dan gewoon een ketting van lossen. Een touwtje punniken kan ook. Door de rij met openingen bovenaan halen. Eventueel kwastjes maken en bevestigen.
Draadjes instoppen en klaar!
Veel poncho-patronen meerderen enkel steken(groepjes) aan de voorpunt en achterpunt, maar dan merk ik dat de poncho soms niet breed genoeg wordt, en dus niet genoeg bewegingsvrijheid geeft.
Als je telkens op de 4 punten zou gaan meerderen, wordt de poncho te breed.
Het is dus een kwestie van een evenwicht zoeken tussen waar meerderen en waar niet. Ik koos voor een middenweg, dat geeft de poncho toch de nodige bewegingsvrijheid en toch slanke elegantie.
Veel haakplezier!
Als er vragen zijn, hoor ik dat graag.
Klaar!!!
Dit bericht is gepost in poncho. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *