Haakpatroon kinderponcho!

Hier is het beloofde haakpatroon voor de kinderponcho.

Maatje 3-5 jaar, maar heel simpel aan te passen naar grotere of kleinere maatjes.
Ik haakte met Rico Creative Cotton, en haaknaald 5.5.
Maar elk garen en elke haaknaald kan wel.
Lees gewoon even het patroon door en dan zal je heel snel zien hoe makkelijk het is.
Ik haakte elke rij met een ander kleurtje, maar je kan ook gerust meerdere rijen met 1 kleur haken…(om van kleur te wisselen sloot ik de toer met halve vaste, knipte de draad af, nam nieuwe kleur, haakte een halve vaste, en vervolgens de 3 lossen waarmee elke nieuwe toer begon. Er zijn nog andere manieren, maar ik vond dit dit mooiste manier)
1. Haak 72 lossen. Maak een cirkel en sluit dmv een halve vaste in de eerste losse. (let erop dat je werk niet gedraaid is.) (dit zou RUIM over het hoofd van je kind moeten passen) Haak gewoon verder. Haak 2 lossen (deze tellen als eerste steek) en haak in elke losse 1 half stokje : 72 steken. Sluit ronde met halve vaste. (als je met een ander stekenaantal werkt : het is belangrijk dat je steken deelbaar zijn door : stekenaantal – 4 moet deelbaar zijn door 4 : die eerste – 4 steken zijn voor de hoeken en de rest van de steken wordt over de 4 delen verdeeld) Keer.
2. (indien nodig, verander van kleur). Haak 3 lossen, sla de eerste en de tweede steek over, haak ((in de volgende steek 1 stokje + 1 losse + 1 stokje, sla 1 steek over)), herhaal (( )) nog 34 x, haak 1 stokje + 1 losse in de beginlosse van de toer (waar dus de 3 lossen gehaakt zijn). Sluit ronde met halve vaste. (36 groepjes van steken)
3. Haak 3 lossen, haak nog 2 stokjes in de eerste steek, vervolgens gaan we bundels van 3 stokjes haken in de openingen van de lossen van de vorige toer. Haak bundels van 3 stokjes in de volgende 35 openingen. Sluit ronde met halve vaste. (36 groepjes van steken)
4. Vanaf nu haken we bundels van 3 lossen in de openingen tussen de stekenbundels. Haak 3 lossen en nog 2 stokjes in de eerste opening,(( haak 3 stokjes in de volgende 8 openingen, in de 9e opening haak je : 3 stokjes + 1 losse + 3 stokjes)) : herhaal tot einde toer, haak nog 3 stokjes + 1 losse in de eerste opening en sluit ronde met een halve vaste. (de 4 plaatsen waar je 3 stokjes + 1 losse + 3 stokjes haakte worden de ‘hoeken’ van de poncho) (40 groepjes van steken)
5. Haak 3 lossen en nog 2 stokjes in de eerste opening. ((Haak 3 stokjes in de volgende 9 openingen, haak in de volgende opening : 3 stokjes + 1 losse + 3 stokjes.)) Herhaal tot einde ronde en haak nog 3 stokjes + 1 losse in de eerste opening en sluit ronde met halve vaste.) (44 groepjes)
6. Haak 3 lossen en nog 2 stokjes in de eerste opening. ((Haak 3 stokjes in de volgende 21 openingen, haak in de volgende opening : 3 stokjes + 1 losse + 3 stokjes)), herhaal (()) nogmaals en eindig ronde met 3 stokjes + 1 losse in eerste opening en sluit met halve vaste. (46 groepjes)
7. Haak 3 lossen en nog 2 stokjes in de eerste opening. ((Haak 3 stokjes in de volgende 22 openingen, in de volgende opening haak je : 3 stokjes + 1 losse + 3 stokjes)), herhaal (( )) nogmaals en haak nog 3 stokjes + 1 losse in de eerste opening + sluit ronde met halve vaste. (48 groepjes)
8. Haak 3 lossen en nog 2 stokjes in de eerste opening. ((haak 3 stokjes in de volgende 23 openingen, haak in de volgende opening : 3 stokjes + 1 losse + 3 stokjes.)) Herhaal nogmaals en haak nog 3 stokjes + 1 losse in de eerste opening en sluit ronde. (50 groepjes)
9. Haak 3 lossen en nog 2 stokjes in de eerste opening. ((haak 3 stokjes in de volgende 24 …….(52 groepjes)
10. Haak 3 lossen en nog 2 stokjes in de eerste opening. ((haak 3 stokjes in de volgende 12 openingen, haak in de 13e opening : 3 stokjes + 1 losse + 3 stokjes)), herhaal (()) tot einde toer ……. (56 groepjes)
11. ……, haak 3 stokjes in de volgende 27 openingen, herhaal nogmaals (58 groepjes)
12. ……., haak 3 stokjes in de volgende 28 openingen, herhaal nogmaals (60 groepjes)
13. ……, haak 3 stokjes in de volgende 29 openingen, herhaal nogmaals (62 groepjes)
14. ….., haak 3 stokjes in de volgende 30 openingen, herhaal nogmaals (64 groepjes)
15. …., haak 3 stokjes in de volgende 15 openingen, herhaal nog 3 x . (68 groepjes)
16. …., haak 3 stokjes in de volgende 33 openingen, herhaal nogmaals. (70 groepjes)
17. …., haak 3 stokjes in de volgende 34 openingen, herhaal nogmaals. (72 groepjes)
18. …., haak 3 stokjes in de volgende 35 openingen, herhaal nogmaals. (74 groepjes)
19. …., haak 3 stokjes in de volgende 36 openingen, herhaal nogmaals. (76 groepjes)
20. …., haak 3 stokjes in de volgende 18 openingen, herhaal nog 3 x. (80 groepjes)
21. ….., haak 3 stokjes in de volgende 39 openingen, herhaal nogmaals. (82 groepjes)
22. Laatste rij : ik haakte hier een rij picootjes : haak een vaste in de eerste steek, haak 3 lossen, haak een vaste in de eerste losse, sla 1 steek over, (( haak een vaste, haak 3 lossen, haak een vaste in de eerste losse, sla 1 steek over)) : herhaal (( )) tot einde toer. en sluit met halve vaste.
Afwerken : aan de hals nog 1 of 2 toeren vasten haken. Ik haak net voor en na de V vooraan en achteraan telkens 2 vasten samen, en in de V 1 vaste. Zo minder je dus aan de voorzijde en achterzijde telkens 2 steken waardoor de poncho mooier valt aan de hals. Eventueel afwerken met een toertje kreeftsteek.
Een touwtje haken : ik gebruik I-cord, dat vind ik mooier dan gewoon een ketting van lossen. Een touwtje punniken kan ook. Door de rij met openingen bovenaan halen. Eventueel kwastjes maken en bevestigen.
Draadjes instoppen en klaar!
Veel poncho-patronen meerderen enkel steken(groepjes) aan de voorpunt en achterpunt, maar dan merk ik dat de poncho soms niet breed genoeg wordt, en dus niet genoeg bewegingsvrijheid geeft.
Als je telkens op de 4 punten zou gaan meerderen, wordt de poncho te breed.
Het is dus een kwestie van een evenwicht zoeken tussen waar meerderen en waar niet. Ik koos voor een middenweg, dat geeft de poncho toch de nodige bewegingsvrijheid en toch slanke elegantie.
Veel haakplezier!
Als er vragen zijn, hoor ik dat graag.
Klaar!!!

28 reacties op “Haakpatroon kinderponcho!

 1. fea oonk zegt:

  Ik wil ook graag de poncho haken, ik wil hem heel graag voor mijn kleindochter haken,
  Zij heeft maat 134, maar heb de inzicht niet hoeveel lussen dat ik dan moet haken,
  En de poncho is zo super mooi, dat ik het wil proberen,

 2. Mispa zegt:

  Whaha het komt zeker omdat ik snipverkouden ben of stiekem gewoon blond 🙂 Ik ben er al uit.
  Gewoon delen door 4 dat is dus bij 68 groepjes om de 17 groepjes.

  Fijn week-end !

 3. Mispa zegt:

  Hallo , omdat ik in dunner garen en met haaknld 3 werk, heb ik per 4 gemeerderd.
  Toer 2 heb ik juist af en heb 68 groepjes… hoe reken ik nu uit waar ik de hoeken moet gaan maken , die met 36 groepjes in de 9e moet ?

  Ik hoop dat ik antwoord krijg ,het is zo mooi en ik wil het heel graag maken…. zie dat hierboven eigenlijk niks op dit blog is ge-antwoord ?

  Groetjes

 4. Anonymous zegt:

  Hallo Annelies,

  Ik wil deze leuke pomcho in èèn kleur haken voor een meisje van 1.5 jaar.
  Kun jij mij vertellen hoeveel wol ik nodig heb en met hoeveel steken ik dan moet beginnen?
  Ik hoor graag van je,
  groetjes elly

 5. Anonymous zegt:

  Hallo ,

  Ik wil deze poncho ook graag in maat 62/68 maken. er waar ik t beste kan meerdere,ik ga er nl 2 maken voor n tweeling die op komst is. en weet je ongeveer wat ik nodig heb aan wol/katoen. hopelijk hoor ik nog van U.
  groetjes Hella.

 6. Vrolijke Vlaggetjes zegt:

  Hallo, eigenlijk heb ik dezelfde vraag als hierboven: hoeveel bollen wol heb ik nodig? Ik heb wol van 100 gr per bol en heb hiervan 7 bollen in huis. Genoeg?
  Heb veel zin om te beginnen 🙂 Wat een leuk patroon! Dankjewel voor het delen!

 7. Anonymous zegt:

  Ha Annelies,

  Ik wil graag deze poncho gaan maken in 3 kleuren. Hoeveel bollen zal ik van elke kleur nodig hebben, uitgaande van bollen van 50 gram?

  Ik hoor graag van je.

  Mvg, Tosca

 8. Anonymous zegt:

  Hoi Annelies,

  Ik wil ook graag deze poncho maken. Ik ben een beginnend haker en erg blij met je uitleg, want ik begrijp m ! Nu wil ik m gaan haken in maat 134. Enig idee met hoeveel lossen ik moet beginnen ? Ik ga er vanuit dat de rest van het patroon dan voor zich spreekt of zou ik daar ook nog wat moeten aanpassen ?

  groetjes,
  Cynthia

 9. afrika11 zegt:

  Hallo Annelies,

  gave poncho, jee schrijft er bij dat het makkelijk aan te passen is naar eenkleiner maatje.ik wil er eentje in maar 62/68 maken. hoe kan ik dit het beste aanpassen? hoop dat je me kunt helpen.

  groeten Marieke

 10. afrika11 zegt:

  Hallo Annelies,

  gave poncho, jee schrijft er bij dat het makkelijk aan te passen is naar eenkleiner maatje.ik wil er eentje in maar 62/68 maken. hoe kan ik dit het beste aanpassen? hoop dat je me kunt helpen.

  groeten Marieke

 11. Caroline zegt:

  Hai, ik heb een vraag aan je over deze super gave poncho!! Ik heb hem bijna af maar ik begrijp t afwerken niet! Is t mogelijk om de laatste stap “afwerken” wat gedetaill

 12. Jennifer zegt:

  Es ist sehr schon. I bin in der USA. I kann ein bissen Deutsche gesprochen. Aber, es hat vielen jahren zeit ich habe. Sind Sie Englisch gesprochen? Ich will das information in Englisch. Danke! 🙂

 13. Tessy zegt:

  Wat een mooie poncho! Wil hem graag maken in tweevoud! Zo heeft elke dochter er eentje! Mag ik even vragen hoeveel bolletjes wol ik ongeveer nodig heb voor één poncho? Wil hem maken voor een meisje van twee en een meisje van vijf? Dan bestel ik graag voor de eerste keer Rico Creative Cotton bij Vicarno!!!! Tot gauw!

 14. Karmijn & Kobalt zegt:

  Ik ben begonnen met de poncho maar geraak er even niet aan uit. Zou het kunnen dat bij nr. 4 op het einde van de ketting geen dubbele meer nodig is? En met die laatste 3 stokjes en losse geraak ik er ook niet want ik zit dan al lang aan 40 bundeltjes… Enig idee waar ik in de fout ga?

 15. Karmijn & Kobalt zegt:

  Straks wol halen en dan eens uitproberen se. Super dat je je patronen deelt zeg! Ik hoop dat ik er aan uit geraak want het ziet er niet zo simpel uit! Als hij ooit afgeraakt zet ik hem op mijn blog met een link!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Looking for the English website? Click here.