Bloom topje : het patroon

Vandaag deel ik graag het gratis haakpatroon voor het zomerse retro disco-topje met jullie.

Ik haakte dit vrolijke topje met Bloom, het nieuwe Scheepjeswol garen.
Van zodra ik dit heerlijke garen in handen had, wist ik gewoon dat ik er een zomers topje van ging maken. Het garen is beschikbaar in 24 prachtige kleuren, en ik koos er 6 uit voor mijn topje : French Lavender, Fuchsia, Delphinium, Old Lily, Viola en Geranium. (French Lavender is de onderste kleur en Geranium de bovenste, bij mijn top).

Scheepjes-Bloom-kleurkaart-2

Dit is een zuiver katoenen garen, en het is totaal niet zwaar. Superfijn dus voor zomerkleding.

Verder heeft het garen een natuurlijke stretch, wat dus erg prettig werkt als je er een beetje rekbaar kledingstuk van wil gaan maken.
Hou er dus rekening mee, als je deze top met een ander garen gaat maken, dat het resultaat helemaal anders zal uitvallen. Het garen doet hier namelijk al het werk, en zorgt voor de mooie en perfecte pasvorm, en de retro disco-look.

Ik haakte met haaknaald 5 mm.
Een stekenproef is niet belangrijk hier.

DSC_0362

Het patroon is uitgeschreven in meerdere maten.
Hoe bepaal je de juiste maat ? Dat is eigenlijk heel erg makkelijk. Haak gewoon een lossenketting die rond je borstomtrek past. En kijk dan welke maat je moet hebben.
Zit je maat er niet tussen ? Dan kan je ook makkelijk zelf aan de slag om de top groter of kleiner te maken : zorg ervoor dat je lossenaantal bij delen door 2 uitkomt op een even getal.

Ik haakte voor maatje medium 8 toeren in elke kleur, zodat ik mooi uitkwam met mijn 6 bolletjes garen. Het is uiteraard ook mogelijk om grotere of kleinere strepen te maken. En zo je topje langer of korter te maken.

Maatjes XS en S zullen 10 toeren per kleur kunnen maken. Deze maten kunnen eventueel het topje ook korter maken. Er zijn dus maar 4 of 5 bolletjes nodig. (haak dan een totaal van 40 toeren/rijen waarbij je elke 10 toeren van kleur verandert)
Bij maat large zal je ook 8 toeren per kleur kunnen maken. (maar is het wel handig om het topje langer te maken, dus voor je de armopeningen haakt :  nog een strook van 8 toeren in een andere kleur toe te voegen) Je komt dan uit op 7 of 8 bollen en 58 toeren of rijen in totaal.
Voor maat XL : je zal geen 8 toeren in 1 kleur kunnen maken. Ga dus voor 6 of 7 toeren in elke kleur. Het is handig om voor maat XL uit te gaan van een totaal aantal toeren/ rijen van 60 : dus je zal een bolletje of 9 – 10 nodig hebben, en elke 6-7 toeren of rijen van kleur moeten veranderen).

Het patroon is uitgeschreven per 8 toeren of rijen in 1 kleur, maar dit is uiteraard heel makkelijk aan te passen. Maat XS staat eerst, maat M staat in vet en de grotere maten erachter.

– Toer 1 : Met French Lavender, haak een ketting van 108 (120, 132, 156, 180) lossen, sluit de toer met 1hv in de eerste l, keer niet. 4l (=1st+1l) in eerste l, sla volg l over, * 1st+1l in volg l, sla volg l over, herhaal vanaf * tot einde toer, sluit met 1hv in 3e l, keer.  (je haakt dus 54 – 60 – 66 – 78 – 90 stokjes met lossen)
– Toer 2-8 : 4l, 1st+1l op elk st, sluit met 1hv in 3e l, keer. Op het einde van toer 8, knip draad af en hecht af.
– Toer 9 – 16 : Hecht Fuchsia aan en haak ook weer 8 toeren. Op het einde van toer 16, knip draad af en hecht af.
– Toer 17 – 24 : Hecht Delphinium aan en haak ook weer 8 toeren. Op het einde van toer 24, knip draad af en hecht af. (maten XS en S : kijk even of je topje lang genoeg is, zo ja, ga al naar begin armopeningen)
– Toer 25 – 32 : Hecht Old Lily aan en haak ook weer 8 toeren. Op het einde van toer 32, knip draad af en hecht af. (maten L en XL haken best nog een stukje verder vooraleer aan de armopeningnen te beginnen, zodat het topje wat langer is)
Begin armopeningen, voorpand, Rij 33 : Tel vanaf het aanhechtpunt 3 (3, 3, 4, 5) stokjes naar 1 kant en hecht met Viola aan het in het 4e st, met 1hv, haak vervolgens 4l (=1st+1l) en nog 20st+1l (23st+1l, 25st+1l, 29st+1l, 34st+1l) op de volg st, en eindig met 1st in 22e (25e, 27e, 31e, 36e)st, keer. (je hebt dus 23 – 26 – 28 – 32 – 37st gehaakt en lossen tussenin) (laat de rest van de toer onbewerkt)
– Rij 34 – 40 : Haak verder in patroon : 1st+1l op elk van de 22 (25, 27, 31, 36)st en eindig met 1st in 23e (26e, 28e, 32e, 37e)st, keer. Op het einde van toer 40, knip draad af en hecht af.
– Rij 41 : Hecht geranium aan en haak nog 1 rij verder over de 23 (26, 28, 32, 37)st en lossen, keer.
Schouderbandje 1 : Rij 42 : 4l (=1st+1l), 3 (3, 4, 5, 6) x (1st+1l) en eindig met 1st in het volg st, keer.
– Rij 43 – 50 : Haak zoals rij 42, op het einde van rij 50, knip draad af op 25 cm en hecht af. (die 25cm draad ga je achteraf gebruiken om de schoudernaad te dichten). (kleinere maten XS en S zullen misschien kortere schouderbandjes willen haken, grotere maten waarschijnlijk wat langere).
Schouderbandje 2 : Rij 42 – 50 : Tel vanaf het andere uiteinde van het voorpand 4 (4, 5, 6, 7) st terug, hecht aan met 1hv, en haak zoals schouderbandje 1.
Rugpand : Ga naar het onbewerkte open stuk, aan toer 32. Tel vanaf het begin of einde van het voorpand 4 (4, 5, 7, 9) stokjes opzij (je laat dus 4 – 4 – 5 – 7 – 9st en lossen open), hecht aan met 1hv, en haak zoals het voorpand over  23 (26, 28, 32, 37)st en lossen.
– Rij 33 – 41 : haak zoals voorpand. Op het einde van toer 41, haak verder, dus knip draad nog niet af.
– Rij 42 – 43 : haak nog 2 rijen verder over 23 (26, 28, 32, 37)st en lossen, keer.
– Rij 44 – 50 : haak beide schouderbandjes zoals bij het voorpand.

Afwerking :
– schoudernaden dichten.
– draadjes wegstoppen.
– afwerkingsronde halsuitsnijding en ruguitsnijding : Ik heb nog een toer halve vasten rondom gehaakt, voor een mooie egale afwerking. Zorg dat je dit met een grotere maat haaknaald doet, zodat dit rondje ook mooi stretchy blijft.
– je topje blocken : in Eucalan leggen, in een handdoek rollen en wat droog maken, en mooi in model spannen op een mat met spelden.
– laten drogen.
– klaar !!!!!!

En nu ? de show stelen en je heerlijk zomers voelen in je zelfgemaakte disco-topje !

DSC_0377 DSC_0362 DSC_0292

 

DSC_0210 DSC_0208 DSC_0207

5 reacties op “Bloom topje : het patroon

  1. Judith zegt:

    Wat een leuk topje! Dat zou zo maar eens hetceerste kledingstuk kunnen zijn wat ik ga haken ☺. Ik heb nog een vraag voor je: hoe lang is jouw topje van boven tot onder in cm? Dan kan ik inschatten hoeveel rijen ik eventueel extra wil haken. Bedankt!

    • Annelies Baes zegt:

      Dag Yvonne, ofwel gewoon op printen klikken en dan gaat ie printen, maar waarschijnlijk wordt het dan een lang document. Of anders gewoon de tekst selecteren en plakken in een word document en vervolgens uitprinten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *